Näkemisen asiantuntijat kiertueella jatkuu Turussa torstaina 26.5.2016 klo 10 – 16.
Suurennustarve
Kun näöntarkkuutemme heikkenee, suurentavat näön apuvälineet auttavat kompensoimaan näön heikkenemistä suurentamalla silmänpohjalle tuodun kuvan. Ennen kuin sopiva suurentava apuväline voidaan valita, on tärkeää selvittää suurennustarve.Yleisesti se määritetään henkilölle tehtävän vaativan näöntarkkuuden ja jäljellä olevan näöntarkkuuden suhteella
Suurennustarve = Tarvittava näöntarkkuus/Näöntarkkuus
Tarvittava näöntarkkuus eli visus on minimiarvo näöntarkkuudesta, joka tarvitaan suoriutumiseen näkötehtävästä. Seuraava taulu antaa useita esimerkkejä:
Tarvittava näöntarkkuus | Näkötehtävä |
Näöntarkkuus 0,8 | Matka-aikataulujen lukeminen |
Näöntarkkuus 0,7 | Puhelinluettelon lukeminen |
Näöntarkkuus 0,5 | Sanomalehden lukeminen |
Näöntarkkuus 0,4 | Television katsominen |
Näöntarkkuus 0,1 | Liikkuminen ulkona |
Kuten taulu näyttää, hyvin erilaisia näöntarkkuuksia tarvitaan eri tehtävissä. Joten ei siis ihme, että jokaiseen näkötehtävään tarvitaan erityinen suurentava apuväline.
OIKEA NÄKEMISEN APUVÄLINE JOKAISEEN NÄKÖTEHTÄVÄÄN
Eschenbach Optik tarjoaakin laajan valikoiman erilaisiin näkötehtäviin soveltuvia suurentavia näön apuvälineitä näön heikkenemisestä kärsiville.
Hyvä valaistus vähentää suurennuksen tarvetta
Valon tyyppi ja voimakkuus voi suoraan vaikuttaa näköösi, optimaalinen valaistus lukutekstiin parantaa merkittävästi kykyäsi nähdä. Useat suurentavat näön apuvälineet on varustettu korkealuokkaisilla linsseillä ja uudenaikaisella LED teknologialla – tämä tarjoaa voimakkaan ja tasaisen valaistuksen, joka parantaa näkömukavuuttasi.
Näkeminen ja lukeminen, kun ikäännymme
Näkemisen asiantuntijat kiertueella jatkuu Turussa torstaina 26.5.2016 klo 10 – 16.
Kun silmämme ikääntyvät
MITÄ ON PRESBYOPIA?
Kun ikäännymme, meidän fyysinen vahvuutemme vähenee. Tämä myös vaikuttaa silmiin. Näkömme on parhaimmillaan, kun olemme nuoria. Kun ikäännymme, näöntarkkuutemme vähenee progressiivisesti silmän linssin elastisuuden vähentyessä. Kuitenkin tämä huomataan vasta suunnilleen 40 vuoden iässä: pienet tekstit ja yksityiskohdat tulevat erittäin hankalaksi lukea. Tämän ikäryhmän henkilöt usein pitävät kirjoja, sanomalehtiä tai aikakauslehtiä kauempana silmistä voidakseen lukea tekstiä.
MITEN PRESBYOPIA TULEE
Nuori silmä on erittäin elastinen ja muuttaa sen vuoksi muotoaan helposti. Tämä mahdollistaa meidän kohdentaa silmät sekä lähelle että kauas ja näemme terävästi molempiin. Tätä kykyä kutsutaan akkommodaatioksi. Kun kyky vähenee, niin kutsuttu lähipiste siirtyy kauemmaksi – lähipiste on lähin piste, mihin silmä kohdentaa kuvan vielä teräväksi
MITEN PRESBYOPIAA HOIDETAAN?
Kun silmien akkommodaatiokyky on kaikilla erilainen, 40 vuoden iästä eteenpäin on suositeltavaa silmien säännöllinen tarkastus spesialistin luona. Lukulasit voivat korjata tämän ongelman tehokkaasti. Kuitenkin erikoissuurennuslasit – joissain voimakas valaistus – voivat tehdä päivittäisen elämän paljon helpommaksi niille, jotka kärsivät presbyopiasta ja voi auttaa heitä pitämään tavallisen elämänlaadun
MIKSI VALOLLINEN SUURENNUSLASI ON ERITTÄIN KÄYTTÖKELPOINEN?
Ikääntyessämme valon tarvi silmissä lisääntyy. Esimerkiksi 60 vuotias henkilö tarvitsee 15 kertaa enemmän valoa kuin 10 vuotias saadakseen saman valoisuusvaikutuksen. Tämä yleensä merkitsee, että lukulasit eivät enää pelkästään riitä pienen tekstin lukemiseen eritoten 50 + sukupolvessa. Siksi suosittelemmekin voimakkaan valon käyttöä suurennuslaseissa, erityisesti huonoissa valaistusolosuhteissa.
Leave a Reply
Want to join the discussion?Feel free to contribute!